Què és?

  • warning: array_map(): Argument #2 should be an array in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/modules/system/system.module on line 1020.
  • warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.

Els Sistemes Participatius de Garantia (SPG) són una alternativa al sistema actual de certificació oficial de la producció ecològica. Són construïts per actors implicats en la producció i el consum i són col·lectius, participatius i locals.

L’ SPG de la Xarxeta és una metodologia per garantir que els integrants de la Xarxeta complim amb uns principis i unes tècniques que ens hem compromès a seguir.

El procés va començar a l’any  2009 quan es va decidir afermar la garantia interna que ja funcionava des de la creació del col.lectiu, formalitzant-la mitjançant la creació d’un sistema participatiu de garantia.

Els integrant de la Xarxeta de forma participativa i mitjançant el debat i la reflexió, hem acordat els principis o criteris que volem promoure i el pes que li donem a cada un d’ells, hem definit els indicadors per avaluar de manera global i determinat el tipus de sistema de garantia que volem.

Amb el SPG, incorporem criteris que no contempla actualment la certificació oficial. Respecte als aspectes  tècnics, promovem una visió més integral i agroecològica.  A nivell econòmic i social, donem molt valor entre altres al nivell productiu de les explotacions, a l’estacionalitat dels cultius, la comercialització en circuits curts,  la relació directa amb els consumidors i  les condicions laborals.

De moment els consumidors no han estat presents en la construcció del model, ni en el procediment de verificació perquè era difícil  dinamitzar el procés a nivell global, però  contemplem la possibilitat de que s’incorporin de manera activa en un futur.