Plagues i malalties

  • warning: array_map(): Argument #2 should be an array in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/modules/system/system.module on line 1020.
  • warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.

Entenem que la sanitat vegetal s'ha de basar en les mesures preventives i mai directament en les curatives.

En cas que les mesures preventives no siguin suficients i s'hagin d'utilitzar productes fitosanitaris, està prohibit l'ús de productes químics de síntesis ja sigui en les matèries actives principals com a la resta de components dels productes. Així mateix, considerem que les dosis utilitzades han de ser les recomanades i la variació en ordre ascendent (de menys a més dosis) per tal d'intentar minimitzar les quantitats aplicades. Essent rigurosos amb els plaços de seguretat entre el tractament i la collita.

La contaminació amb productes de síntesi pot venir donada pel fet de tenir finques veïnes d'agricultura convencional. És per això que resulta molt important tenir coneixement de les pràctiques agrícoles dels veïns i en el cas que aquestes no siguin les pròpies d'una agricultura ecològica s'hauran de prendre mesures actives per evitar la contaminació. En el cas de la contaminació per productes fitosanitaris, aquesta principalment es dóna per deriva (amb l'aire o vent). Les principals mesures són l'establiment de tanques vives efectives i comunicar-li al veí la necessitat d'evitar els tractaments en dies de vent.

Respecte al coure.

El fet d'utilitzar matèries actives no sintetitzades o "naturals" no vol dir que aquestes no siguin agressives o d'ampli espectre (afecten un ampli rang d'espècies, no són selectives ni poc nocives). Per tant, considerem que algunes d'elles, malgrat estar permeses per la normativa d'agricultura ecològica (834/2007), no haurien de ser d'ús freqüent. Per exemple: les piretrines, l'azadarictina (neem)...

Un altre aspecte a tenir en compte és la qüestió de l'agronegoci i les empreses i multinacionals que estan darrere del model d'agricultura d'alts insums del que som hereus. Per tant, també considerem favorable les tendències que intentin allunyar-se al màxim dels productes produïts per aquestes cases (recordem que totes elles tenen línies de productes ecològics i estan perfectament adaptades a aquest "nou" nínxol de mercat) i que provinguin dels propis recursos de les finques o l'autoproducció, l'intercanvi o de petites empreses.