Maneig de Cultius i Material Vegetal

  • warning: array_map(): Argument #2 should be an array in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/modules/system/system.module on line 1020.
  • warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /usr/home/pagesosagroecologics.com/web/includes/theme.inc on line 1832.

Tots i totes les agricultores de la Xarxeta es comprometen a mantenir el camp lliure de transgènics i en cas que no ho estigui d'informar-ne a la resta d'implicats.

Quan sabem que hi pot haver risc de contaminació transgènica s'han de prendre mesures per evitar-la, però partint de la base que la coexistència és impossible, en tot cas aquestes mesures han d'anar orientades a la detecció de la contaminació i a l'execució de les mesures posteriors: crema de collites, denuncia pública, etc..

De cara a la protecció del consumidor i de la resta de productors, establim unes mesures mínimes a prendre quan es cultiven espècies de les quals existeixen llavors comercials modificades genèticament.

Malgrat que treballem en xarxa per a millorar l'oferta i la qualitat dels productes que comercialitzem, això no implica que el grau de diversitat cultivada de les nostres finques hagi de disminuir a quantitats que posin en qüestió o en perill l'equilibri de l'agrosistema o d'una explotació diversificada (en contraposició als monocultius). És per això que considerem òptim tenir un mínim de 10-15 espècies diferents cultivades en camp per temporada (primavera-estiu o tardor-hivern).

La biodiversitat que complementa els nostres cultius pot venir donada per l'entorn general de la finca (a través d'un ecosistema ric i equilibrat o a través d'un ecosistema artificial creat amb tanques vives permanents) o per l'associació dels cultius amb altres espècies de plantes que interaccionen favorablement de cara a la sanitat del cultiu i del sòl. Creiem que ambdós aspectes són importants i essencials en una finca.

L'altre element important en el maneig de cultius relacionat amb la biodiversitat i la salut del sòl són les rotacions.

Utilitzem material vegetal hortícola (llavor, planter, garres, esqueixos...) ECOLÒGIC, certificat preferentment per la Xarxeta o en el seu efecte per un certificat que reconeguem (CCPAE, DEMETER...). En el cas que sigui impossible s'acceptarà material vegetal hortícola convencional NO TRACTAT amb el compromís de trobar solucions:

  • Organitzar-se perquè algun productor faci el planter del grup
  • Organitzar-se per fer un "llavorer" entre nosaltres

La utilització de material vegetal convencional TRACTAT queda permesa en casos molt excepcionals i amb justificació o explicació.